9 mei: Dag van de beroerte

Gepubliceerd op 01 mei 2017

9 mei: Dag van de beroerte

Eigen regie bij Hersenletsel
Op de dag van de beroerte, 9 mei a.s., organiseert de NAH-keten regio Uden-Oss-Veghel een mini-symposium in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Tijdens het symposium vertellen we u meer over het belang van eigen regie bij hersenletsel en lanceren we het nieuwe hulpmiddel ‘Mijn Zorgplan’. Dit is uniek in Nederland!! Het mini-symposium begint om 15.15 uur (zaal open vanaf 15.00 uur) en duurt tot 17.30 uur. Aanmelden kan via: silvie.bollars@sameninzorg.nu. U bent van harte welkom!

Tevens zijn op deze dag onze medewerkers in de ochtend weer te vinden op de markt in Oss (8.30-12.30) en in de centrale hal van ziekenhuis Bernhoven (10.00-12.00). Er wordt aandacht gevraagd voor het vroegtijdig herkennen van beroertes en de risicofactoren.

Wat is Hersenletsel?
In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 (nieuwe) mensen te maken met een hersenziekte of een vorm van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Naar schatting leven in Nederland een half miljoen mensen met de gevolgen van hersenletsel (NAH).
NAH is schade aan de hersenen, ontstaan in de loop van het leven. Er is een diversiteit aan oorzaken, zoals ongevallen, hersenbloedingen en -infarcten, tumoren, bestraling, tijdelijk zuurstofgebrek en verkeerde medicatie.

Het oplopen van hersenletsel betekent meestal een zeer ingrijpende verandering in het leven van een getroffene en diens naasten. Van de ene op de andere dag worden beperkingen ervaren die niet eerder aanwezig waren. Er volgt vaak een onzekere periode. Welke gevolgen zijn tijdelijk en welke zijn blijvend? De gevolgen van hersenletsel kunnen voor de buitenwereld goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken, onthouden, emoties en gedrag.

De aard en ernst van het letsel zijn heel divers, en dat geldt ook voor de gevolgen. De gevolgen zijn voor ieder individu anders en kunnen in meer of mindere mate optreden. Niet iedereen krijgt met alle gevolgen te maken.

Wat is ‘Mijn Zorgplan’?
Mensen met hersenletsel hebben aangegeven door de enorme impact die NAH op het leven heeft, moeite te hebben met het voeren van de regie over het leven met de ziekte en de zorg. Daarom heeft de NAH-keten Oss-Uden-Veghel samen met cliënten met hersenletsel hiervoor het hulpmiddel ‘Mijn Zorgplan’ ontwikkeld. Het zet cliënten en diens naasten aan tot het nadenken over welke gezondheidsproblemen zij ervaren en welke doelen zij willen behalen in het gehele zorgtraject. Cliënt en diens naasten kunnen  hierdoor goed voorbereid gesprekken met diverse zorgverleners voeren en hun wensen gedurende het gehele zorgtraject duidelijk kenbaar maken. 

Agenda

Heeswijk

26 jun
Kamerkoor Micanto
van 19:30 tot 21:15 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

23 jun
Wandeltocht door Wijbosch
van 14:00 tot 16:00 uur
St. Barbara

Het Retraitehuis

19 jul
Kermisplein XL
van 14:30 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30