Dagbesteding en dagbehandeling bij Mgr. Bekkershuis

Gepubliceerd op 29 juli 2021

Dagbesteding en dagbehandeling bij Mgr. Bekkershuis

‘Samen lief en leed delen’
Mevrouw Truus van den Oetelaar hoeft geen seconde na te denken over wat de dagbesteding haar brengt. “Het is gewoon gezellig om samen te zijn, lief en leed met elkaar te delen”, zegt de 69-jarige Schijndelse met overtuiging. En ze kan het weten, want ze bezoekt al negen jaar de dagbesteding van Laverhof, tegenwoordig drie dagen per week. Begin juni keerde die na een verbouwing terug naar het Mgr. Bekkershuis. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

De dagbesteding kent een vaste indeling. Vanaf 9.30 uur druppelen de gasten binnen. Sommigen komen op eigen gelegenheid en anderen met een door Laverhof geregelde taxi. Vanaf tien uur wordt er koffie gedronken en nemen de deelnemers de dag door. Zo wordt er uit de krant voorgelezen.

Activiteiten
Daarna beginnen de activiteiten. Wat die zijn, bepalen gasten en medewerkers in overleg. Spelletjes als kaarten, sjoelen, keezen of rummikub, maar net zo goed een gezamenlijke wandeling of bewegen in de beweegtuin. Naast ontspanning is er ruimte voor educatie, zoals geheugentraining. “En als ik ergens geen zin in heb, kijk ik gewoon toe”, vertelt Truus. “Ook dan vermaak ik me prima.” Want praten kan altijd en na een tijdje krijgen de gasten vanzelf een band met elkaar. “Niets móet bij ons”, benadrukken Hannie Gloudemans en Rian van Heesch, medewerkers van de dagbesteding en dagbehandeling.

Rond het middaguur eet de groep een warme maaltijd, vaak uit de keuken van het Bekkershuis. Wie liever brood nuttigt. kan dat zelf meenemen. Soms gebeurt het dat de deelnemers samen aan het koken slaan. “Er zijn bijvoorbeeld gasten die zin hebben in een gerecht dat ze al lang niet meer gehad hebben. Onlangs aten we bijvoorbeeld zuurkool; de gast gaf precies aan hoe hij het wilde hebben”, vertelt Rian.
Wie wil, kan na de maaltijd even rusten in een speciale kamer met gemakkelijke stoelen. ‘s Middags is er weer een activiteit. Gasten die dagbehandeling nodig hebben, kunnen tussendoor naar bijvoorbeeld fysiotherapeut of diëtist. “Dat was heel gemakkelijk geregeld”, is de ervaring van Truus. Rond vieren gaat iedereen weer huiswaarts.

Vaste stek
De dagbesteding/dagbehandeling heeft de laatste jaren een vaste stek in het Mgr. Bekkershuis. Na een tijdelijk verblijf in Annahof wegens verbouwing, keerde de activiteit begin juni weer terug naar de twee vaste ruimtes: ‘Keukenzicht’ (inderdaad, met een keuken) en ‘Tuinzicht’ dat grenst aan de groene en schaduwrijke tuin. Daar wordt natuurlijk vooral in de zomer volop gebruik van gemaakt.

Op dit moment zijn er nog enkele plaatsen vrij zijn. Uiteindelijk is er plek voor dagelijks 14 mensen, verdeeld over twee groepen. Hannie en Rian benadrukken dat de dagbesteding ook veel kan betekenen voor de mantelzorgers. Zij worden op die manier ontlast en hoeven even niet te zorgen.”

Dagbesteding/dagbehandeling is actief van maandag tot en met vrijdag en bedoeld voor mensen vanaf 60 jaar. Voor deelname is een indicatie van de zorgverzekering (voor dagbehandeling) of de Wmo (voor dagbesteding) nodig. De reden kan zowel een lichamelijk als geestelijk probleem zijn en ook eenzaamheid is een goede aanleiding. Met een indicatie kunnen gasten zich aanmelden bij het cliëntservicebureau, tel. 073 - 544 33 33, e-mail csb.schijndel@laverhof.nl.

Foto vlnr: Rian van Heesch, mevrouw Truus van den Oetelaar en Hannie Gloudemans

PREZO-keurmerk