Een dagje meelopen in Cunera/De Bongerd

Gepubliceerd op 04 juli 2017

Laverhof doet mee aan Waardigheid & Trots, het kwaliteitsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onlangs kwam onze contactpersoon voor Waardigheid & Trots een dagje meelopen in Cunera/De Bongerd. Na afloop vroegen we naar zijn ervaringen.

Wat heb je gezien?
“Ik zag enthousiaste medewerkers met liefde voor de mensen, die rekening houden met ieders capaciteiten en beperkingen. Er worden op allerlei verschillende manieren activiteiten aangeboden om bewoners een plezierige en afwisselende dag te bezorgen. En daarbij gaat het niet alleen om de activiteit zelf (bewegen, nadenken, aandacht) maar vooral ook om dat gezamenlijk te doen, voor het onderlinge contact en de gezelligheid. Dat brengt dynamiek en leven in de brouwerij en bevordert in mijn ogen de kwaliteit van leven van bewoners.”

Op welke afdelingen ben je geweest?
“Ik ben gestart op revalidatie. Dat is volgens mij dé plek om met de handen op de rug zorg te verlenen. Dat valt niet mee, want dat voelt onnatuurlijk. Om dat terughoudende gedrag vol te houden is het belangrijk dat je een goed team hebt, die elkaar daarin helpen. Ik vond dat mooi om te zien.”

Met je handen op je rug, wat bedoel je dan?
“Er was een mevrouw die in het boterkuipje greep, dus zaten haar vingers vol boter. Ik merkte dat mijn eerste gevoel was om haar vingers af te vegen, maar de ergotherapeut pakte een servetje en legde dat naast die mevrouw. Zodat ze dat zelf kon doen. Zo klein is soms het verschil tussen ‘zorgen voor’ en ‘zorgen dat’.”

Eten op Sterappel
“Ook was ik in het huiskamerrestaurant van Sterappel. Daar loopt een ‘ober’ rond die aan bewoners vraagt wat ze willen eten en die aan tafel bedient. Wat me opviel was de rust en gastvrijheid. En heb ik twee vrijwilligers gesproken van het UITbureau. Die vonden dat er wat meer reclame gemaakt moest worden voor uitstapjes met de rolstoelbus. Bewoners genieten daar enorm van, zeiden ze.”

Wat viel je nog meer op?
“In de pauze zat ik even een krant te lezen in de Plaza. Op een gegeven moment legde een medewerkster van het restaurant op ‘mijn’ tafeltje een servet en bestek. Ik vroeg haar: ‘Zit ik in de weg?’ Waarop zij vertelde dat op donderdag op dit tijdstip aan dit tafeltje altijd een meneer van buiten kwam eten. Die meneer was ongeveer 50 jaar en zijn moeder had tot voor een aantal jaren geleden hier gewoond. De moeder was overleden maar de zoon blijft elke week op donderdag komen. Want, zo vertelde de medewerkster van de Plaza, ‘Op donderdag is er altijd macaroni en dat vind hij zo lekker’. En, ging ze verder, als we een keertje geen macaroni hebben op donderdag, dan bellen we hem ’s ochtends op om dat te zeggen en dan komt hij niet’. Dat vind ik een fantastisch voorbeeld van persoonlijke zorg!”

Agenda

Heeswijk

20 mrt
Lezing over vroeger
van 14:30 tot 16:00 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

21 mrt
Keezen
van 14:00 tot 16:00 uur
Deken Baekerstraat 83

Het Retraitehuis

11 apr
Carma Schoenen
van 10:00 tot 12:00 uur
Volkelseweg 30