Eerste gasten vanaf januari welkom, Laverhof begint Anna Hospice

Gepubliceerd op 15 oktober 2018

Wie stervende is, heeft niet altijd een plek om waardig zijn laatste dagen te beleven. Voor hen heeft Laverhof de zachte zorg voor stervenden, ofwel terminale palliatieve zorg. Op dit moment zijn er kamers op de revalidatie-afdelingen van zowel Cunera | De  Bongerd in Heeswijk-Dinther als het Schijndelse Mgr. Bekkershuis voor hen ingericht. Vanaf januari begint Laverhof met het zelfstandige Anna Hospice in Wijbosch.

De wens een hospice te beginnen leefde al langer bij Laverhof. Een dergelijke voorziening is er in de directe omgeving immers niet, terwijl veel mensen er wel de voorkeur aan geven. Uit onderzoek bleek dat Schijndel midden in die witte vlek ligt. En toevallig deed zich een unieke kans voor. De Zusters van Liefde verlieten onlangs Annahof, naast verpleeghuis St. Barbara. Een klein deel daarvan wordt nu hospice. “We denken dat we de palliatieve terminale zorg beter op zo’n speciaal daarvoor ingerichte plek kunnen uitvoeren”, legt Ellen van der Heijden uit. Zij is de toekomstig leidinggevende van Anna Hospice.
In de loop van december zijn er open dagen. Begin 2019 zullen de eerste gasten er ontvangen worden, in de loop van het komend voorjaar is de officiële opening.

Laatste levensfase
Een hospice is bedoeld voor mensen in de allerlaatste fase, met een levensverwachting van maximaal drie maanden. Het verblijf wordt door de verzekering vergoed, wel is er een indicatie nodig. De meeste gasten komen na een verwijzing door de huisarts of het ziekenhuis.
Het is de bedoeling dat de nieuwe voorziening de gasten een thuisgevoel geeft, een plek die ruimte, rust en comfort biedt. Iedereen heeft een eigen slaap-zitkamer met badkamer en terras. Er zijn een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en binnentuin. Naast het hospice bevinden zich een kapel en een stilteruimte. Zoveel als nog mogelijk is zorgen de medewerkers voor het welzijn van de gasten en komen ze tegemoet aan de laatste levenswensen. Wil je gaan wandelen, dan gaat een vrijwilliger met je mee. Heb je zin in een kroket, dan krijg je er een. Wil je partner een nachtje blijven slapen, dan is er een bed voor hem of haar.

Vrijwilligers
Er is straks altijd een professionele hulpverlener aanwezig. Het team wordt versterkt met vrijwilligers. Zij krijgen een training en er wordt ook gekeken of ze geschikt zijn voor het werk, dat aan de ene kant heel mooi is, maar ook heel intensief kan zijn. Aanmelden als vrijwilliger kan bij Ellen van der Heijden, ellen.vanderheijden@laverhof.nl.

Vrienden
Daarnaast wil Laverhof een stichting Vrienden van Anna Hospice in het leven roepen. Want voor veel van de zorg in het hospice krijgt Laverhof een vergoeding, maar er zijn altijd luxe wensen. “We zoeken mensen die zich betrokken voelen bij het hospice, helpen bij het maken van de juiste keuzes en zich in willen zetten voor het werven van fondsen”, legt directeur Dominique den Brok uit, “echte kartrekkers van de stichting dus.” Wie geïnteresseerd is, kan zich melden bij dominique.denbrok@laverhof.nl.

Laverblad speciale 'Hart onder de riem' uitgave

Lees hier de speciale HART ONDER DE RIEM uitgave

Cliëntservicebureau

Bij het cliëntservicebureau kunt u terecht met al uw vragen!

Medewerkers cliëntservicebureau:
Esther Verhoeven, Riny Verstraten, Ellen Ruis