Eerstelijns Verblijf-zorg Laverhof: Als de stap naar thuis, nog te groot is…

Gepubliceerd op 16 maart 2017

Eerstelijns Verblijf-zorg Laverhof: Als de stap naar thuis, nog te groot is…

De tassen van Mevrouw Van de Brand-Dortmans staan gepakt in haar kamertje op woongroep Elstar in De Bongerd in Heeswijk. Ze mag na tweeëneenhalve week herstellen weer naar huis: “Ik werd na 10 dagen uit Ziekenhuis Bernhoven ontslagen, maar de stap naar huis was nog veel te groot. Ik heb enorm geboft dat ik bij Laverhof terecht kon om te herstellen. Ik ben uitstekend verzorgd. Iedereen is ontzettend kundig, vriendelijk en behulpzaam.”

Mevrouw Van de Brand (1937) is een vitale senior die volop in beweging was: “Ik deed boodschappen op de fiets, zat op seniorengymnastiek in Huize St. Jan in Uden en deed aan aqua-joggen, totdat ik op 24 januari op de fiets zat en aangereden werd door een automobiliste die mij over het hoofd zag. Met een zware hersenschudding, een gebroken enkel en heup belandde ik in het ziekenhuis. Na de operatie mocht ik naar huis. De zorg die ik nodig had, zou voor mijn man veel te zwaar zijn geweest. Dus gelukkig kwam ik in aanmerking voor Eerstelijns Verblijf-zorg (ELV) op Laverhof. Voordat ik dat traject in kon gaan is er samen met mij een persoonlijk behandelplan gemaakt. Ik ben meteen met de fysiotherapeut aan de slag gegaan en ik heb zelf actief en vastberaden elke dag mijn oefeningen gedaan. Steeds mijn grenzen voorzichtig geprobeerd te verleggen, om zo snel mogelijk zelfstandig te bewegen”, vertelt ze.

De medische en sociale verzorging zijn erg goed
“De mensen luisteren goed naar mij, zijn behulpzaam zonder betuttelend te zijn en heel geduldig. Iedereen is erop gericht om mijn verblijf zo prettig mogelijk te maken, maar ook om mij snel weer op de been te krijgen, zodat ik naar huis kan. We gebruikten de maaltijden gezamenlijk en ook bij de koffie en theemomenten zochten we elkaar op. Gezellig hoor! En vandaag naar huis. Heerlijk! De fysiotherapeut van hier heeft een brief geschreven naar zijn collega in Uden, dus als ik thuis ben gaat het revalideren gewoon verder.”

Een vakkundig team van deskundigen
Dominique den Brok is directeur van Laverhof en legt uit wat deze herstelzorg ELV precies inhoudt. “Het is bedoeld voor cliënten die voor een korte periode meer zorg nodig hebben dan er thuis (met thuiszorg) mogelijk is. Vroeger werd deze zorg in het ziekenhuis gegeven, maar tegenwoordig in verpleeghuizen. Als men aan de voorwaarden voldoet, wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar. ELV is een lichtere vorm van Geriatrische Revalidatiezorg. Bij Geriatrische Revalidatie revalideren cliënten intensief met behulp van een programma met meerdere therapieën, zoals fysiotherapie, ergotherapie, psychologie, logopedie en dergelijke. Bij de zogenaamde Laagcomplexe ELV is alleen fysiotherapie mogelijk en blijft de eigen huisarts de hoofdbehandelaar. Als het herstel meer complex is of als het de laatste fase van iemands leven betreft (palliatief terminale zorg) dan is vaak de Specialist Ouderengeneeskunde van Laverhof de hoofdbehandelaar. Familie wordt direct betrokken bij de zorg én behandeling en daar waar mogelijk vragen wij hen ook een bijdrage te leveren aan het herstelproces, zodat de cliënt weer snel, maar verantwoord, naar huis kan. Onze fysiotherapeuten kunnen ook bij cliënten thuis het revalidatieproces voortzetten, maar we verwijzen ook graag door naar een collega als de cliënt daar de voorkeur aan geeft. Als een cliënt niet in aanmerking komt voor ELV kan hij of zij wel tegen vergoeding komen logeren bij Laverhof en de zorg ontvangen die daarbij nodig is”, besluit ze.

Open dag
Eerstelijns Verblijf-zorg biedt Laverhof ook in het Mgr. Bekkershuis in Schijndel. Wilt u eens een kijkje nemen in het Mgr. Bekkershuis? Op zaterdag 18 maart van 14.00 tot 16.00 uur is het open dag en bent u van harte welkom!

Agenda

Heeswijk

23 sep
Uurtje Klassiek
van 15:00 tot 16:00 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

24 sep
Carmaschoenen verkoop
van 14:00 tot 16:00 uur
Deken Baekerstraat 83

Het Retraitehuis

23 sep
Accordeonorkest met Oda Verhagen
van 15:00 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30