Geslaagde brandoefening in De Bongerd

Gepubliceerd op 16 maart 2017

Geslaagde brandoefening in De Bongerd

Afgelopen maandag, 13 maart, heeft de BHV van Cunera | De Bongerd een grote oefening gehouden met de brandweer. Ben van Dijk, medewerker technische dienst en ploegleider BHV: "We hebben de bewoners van De Bongerd van tevoren hierover geïnformeerd. In het bijzonder de bewoners van Karmijn die op de begane grond wonen. Deze bewoners zaten namelijk midden in de oefening. In overleg met hen werden er collega's op hun kamers geplaatst die de rol van bewoner overnamen. Op deze manier konden de bewoners rustig toekijken naar wat er allemaal gebeurde, zonder dat ze er zelf last van hadden."

BHV-oefening

"Om 19.00 uur verzamelden veertien BHV-ers in de Plaza. Daar werden de verbeterpunten uit de vorige grote oefening doorgenomen. Na een korte uitleg over wat de bedoeling was van deze avond, gingen we aan de slag. Het doel was onder andere het verbeteren van de communicatie tussen de ontruimingsploegen en de coördinator", vertelt Ben.

 

"De groep werd in tweeën gedeeld, waarbij zeven collega’s zich verschansten in een compartiment en de andere zeven BHV-ers het compartiment gingen ontruimen. De eerste ontruiming gaf aanleiding tot enig bijsturen. Zo hebben we vier keer een ontruiming geoefend, waarbij iedere medewerker daadwerkelijk heeft kunnen ontruimen en ook de rol van bewoner vervuld heeft. Oefening baart kunst! Binnen zes minuten werd een volledig compartiment van zeven kamers met bewoners ontruimd. Dankzij deze enthousiaste groep BHV-ers kunnen we stellen dat dit een geslaagde oefening was."

 

Oefening met brandweer

"Om 20.00 uur begon de oefening met de brandweer. De oefencoördinatoren van de brandweer hadden een brand geënsceneerd op een kamer met een doorslag naar het kantoor ernaast. De brand was in de nacht en er was te weinig personeel, waardoor er ook te weinig BHV-ers waren om te kunnen ontruimen. Dus de brandweer moest zelf ontruimen. Een aantal collega’s nam plaats op de kamers en speelde de rol van bewoner. Sommigen namen hun rol wel heel erg serieus, wat de brandweermannen de nodige zweetdruppels kostten. De groep brandweerlieden waren recent opgeleid en hadden nog nooit met dit bijltje gehakt.

 

Na de brandmelding waren de spuitgasten snel ter plaatse. In eerste instantie werd er teveel aandacht besteed aan het uitrollen van de slangen in plaats van aan het in veiligheid brengen van onze 'bewoners'. Dit werd al snel door de oefencoördinatoren gecorrigeerd. Eenmaal op gang gekomen pikte de groep hun taak goed op. Nadat alle 'bewoners' veilig in de Plaza zaten en de slangen weer opgeborgen waren, werd de avond onder het genot van een kopje koffie, uitgebreid geëvalueerd. De brandweer vond het een zeer geslaagde oefenavond. Zij ervaarden dat het blussen van een brand in een zorginstelling toch iets heel anders is dan een brand in een woonhuis."

 

Namens de ploegleiders BHV, Bart, Harry en Ben: "Iedereen hartelijk dank voor de inzet!"

Agenda

Heeswijk

23 sep
Uurtje Klassiek
van 15:00 tot 16:00 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

24 sep
Carmaschoenen verkoop
van 14:00 tot 16:00 uur
Deken Baekerstraat 83

Het Retraitehuis

23 sep
Accordeonorkest met Oda Verhagen
van 15:00 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30