Het coronavirus en Laverhof: De schouders eronder en kijken naar de lichtpuntjes

Gepubliceerd op 05 november 2020

Het coronavirus en Laverhof: De schouders eronder en kijken naar de lichtpuntjes


Terwijl de tweede golf in volle gang is en besmettingen in heel het land toenemen, houden medewerkers van Laverhof het hoofd koel. Clusterdirecteur Annemiek van de Rijdt vertelt over samenwerking met huisartsen, het belang van hygiënemaatregelen en creatief rummikuppen.

Hoewel de besmettingsaantallen in de regio niet mals zijn, valt het in de locaties van Laverhof gelukkig nog mee. “Wij testen hier heel veel en het blijkt nog redelijk goed te gaan”, vertelt Annemiek van de Rijdt, clusterdirecteur Heeswijk-Uden. Dat de situatie nu onder controle lijkt is maar goed ook, want de impact van het voorjaar is nu nog te merken. “Het virus sloeg hier hard toe en we verloren veel bewoners. Medewerkers zijn daar nu nog van aan het herstellen.”

Intensieve samenwerking
Van de Rijdt merkt dat haar collega’s inmiddels een routine gevonden hebben en weten hoe je het best om kan gaan met het virus. “Nu hebben we meer kennis, we herkennen signalen beter en kunnen eerder testen dan eerst.” Dat er genoeg beschermende middelen zoals mondkapjes op de plank liggen is ook een geruststellende gedachte, aldus de clusterdirecteur. Laverhof werkt inmiddels intensief samen met ziekenhuizen en huisartsen. Op een speciale corona cohort afdeling in Cunera in Heeswijk worden mensen die niet naar het ziekenhuis hoeven of het ziekenhuis kunnen verlaten maar waarbij de gezondheidstoestand nog te kritiek is om naar huis te gaan, in een geïsoleerde omgeving opgevangen. “Samen kijken we wat passend is en hoe we oudere patiënten de juiste behandeling kunnen geven.”

Verzorgingstehuizen blijven open
Bewoners van de verschillende locaties zijn erg gemotiveerd om zich aan de maatregelen te houden. Volgens Van de Rijdt zijn mensen bang voor ‘draconische’ maatregelen en willen ze niet dat de deuren net als in het voorjaar op slot gaan. De clusterdirecteur benadrukt dat dit ook absoluut niet de bedoeling is. “Het kan zijn dat we een onbeheersbare uitbraak hebben en dat we tijdelijk zeggen dat mensen niet mogen komen, maar in principe blijven we gewoon open.” Het is dus belangrijk dat de situatie onder controle blijft en daarom wordt nog steeds aan bezoekers gevraagd zich aan de maatregelen te houden. Bezoek moet zich aan de anderhalve meter houden, niet naar hun familieleden komen wanneer ze zelf verkouden zijn, regelmatig hun handen wassen en een mondkapje opdoen.

Lichtpuntjes
Van de Rijdt benadrukt dat het niet alleen maar kommer en kwel is voor de bewoners. “Ook binnen de maatregelen zijn er lichtpuntjes die we moeten blijven zien en die het leven de moeite waard maken.” Bewoners vinden het geweldig om samen met familieleden te wandelen of spellen te spelen. Van de Rijdt vertelt hoe ze een bewoner en een familielid op een creatieve manier rummikub zag spelen. “Allebei zaten ze in een rolstoel en steeds rolden ze om de beurt naar de tafel toe. Dat vind ik fantastisch.”

Recht uit het hart, persoonlijke verhalen over corona

In het magazine 'Recht uit het hart', persoonlijke verhalen over corona uit de eerste periode van de coronacrisis.