Langer zelfredzaam: innovatief project steunt kwetsbare ouderen preventief

Gepubliceerd op 31 januari 2017

Langer zelfredzaam: innovatief project steunt kwetsbare ouderen preventief

De gemeente Bernheze heeft opdracht gegeven tot het uitvoeren van het project ‘Langer zelfredzaam!’. Dit project ondersteunt (mogelijk kwetsbare) ouderen op een preventieve manier. Doel van het project is dat zij langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen met behoud van een goede kwaliteit van leven.

Langer zelfredzaam
In de werkwijze van het project staat de oudere centraal. Uitgaande van wat deze persoon belangrijk vindt, en wat mogelijke risico’s voor de nabije toekomst zijn, wordt ondersteuning op maat geboden. Ondersteuning vindt plaats door het delen en vergroten van kennis en vaardigheden, op zowel individueel als groepsniveau, alsook tijdens algemene informatieve bijeenkomsten.

Projectleider Phyllis den Brok: “Eten en drinken zijn belangrijk voor ouderen en niet alleen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en gezond te blijven. Boodschappen doen, het voorbereiden van het koken, samen koffie drinken en bedenken wat je gaat eten zijn manieren om fysiek, mentaal en sociaal fit te blijven. Ik heb al eerder met deze methode gewerkt en in mijn boek ‘Meer eten minder zorg!’ laten zien dat dit goede resultaten geeft! De kern van mijn aanpak is een combinatie van individuele ondersteuning en meer algemene informatieve bijeenkomsten. Zo krijg je ondersteuning op maat, die past bij wat mensen belangrijk vinden en met oog voor mogelijke risico’s in de toekomst.”

Samenwerking
De lokale bewonersorganisatie ‘Actief Burgerschap’ heeft het project geïnitieerd, tezamen met Phyllis den Brok (auteur van het boek ‘Meer eten minder zorg!’). Gemeente Bernheze in de persoon van wethouder Glastra van Loon en zorgorganisatie Laverhof waren meteen enthousiast om mee te doen. Daarnaast maken GGD Hart voor Brabant en CZ/VGZ namens alle zorgverzekeraars het project mede mogelijk. Bij de uitvoering van het project zal worden samengewerkt met diverse zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers, mantelzorg, KBO en de lokale welzijn en zorgvereniging ‘Samen Sterk’.

Meer informatie
Meer informatie, ook over de activiteiten die gedaan worden in kader van dit project, kunnen door iedereen gevolgd worden op Facebook ‘Langer Zelfredzaam’.
Mocht u nog vragen hebben over het project dan kunt u contact opnemen met projectleider Phyllis den Brok via onderstaande contactgegevens.

Phliss: "Hetzelfde anders zien!" Verandermanagement in eten- en drinken voor wonen, werken, welzijn, zorg en onderwijs
Phyllis den Brok p/a Busweg 54, 5632 PN Eindhoven
Phliss (www.phliss.nl)
Boek "Meer Eten Minder Zorg!" (www.meeretenminderzorg.nl)
Mobiel: 06-22956623
Email adres: phyllis@phliss.nl
Facebook: Langer Zelfredzaam
Twitter: @phyllisdenbrok
LinkedIn: Phyllis den Brok

 

Agenda

Heeswijk

23 sep
Uurtje Klassiek
van 15:00 tot 16:00 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

24 sep
Carmaschoenen verkoop
van 14:00 tot 16:00 uur
Deken Baekerstraat 83

Het Retraitehuis

23 sep
Accordeonorkest met Oda Verhagen
van 15:00 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30