‘Op naar een zorgzame gemeenschap’

Gepubliceerd op 25 oktober 2021

‘Op naar een zorgzame gemeenschap’

Laverhof en Butterfly Effect gaan samenwerken bij het plaatsen van zes woningen voor vrijwilligers in de kloostertuin van verpleeghuis St. Barbara in Wijbosch. Het Bossche Investeringsfonds (BIF) heeft onlangs geïnvesteerd in de groei van Butterfly Effect middels financiering en coaching.
Kees Verhoeven (manager vastgoed bij Laverhof) en Stijn van Kreij (oprichter Butterfly Effect) vertellen over dit vernieuwende initiatief waarbij een zorgzame leefgemeenschap wordt ontwikkeld. Dit begint allemaal met het plaatsen van zes tiny houses (kleine huisjes).

Betaalbare woningen
Door vrijwilligerswoningen te plaatsen op het terrein van het verpleeghuis slaat Laverhof twee vliegen in één klap. Er wordt concreet geholpen bij de grote vraag naar betaalbare woningen en bij de vraag naar vrijwilligers die ondersteuning bieden aan het welzijn van de bewoners van St. Barbara en Annahof. De belangrijke basis voor de samenwerking tussen Butterfly Effect en Laverhof is de maatschappelijke betrokkenheid van beide partijen. Dit maakt het mogelijk gezamenlijk een plan te realiseren waarbij verbinding het kernwoord is. Kees: ‘’Iedereen brengt zijn eigen deskundigheid in. Stijn heeft het concept bedacht en vormgegeven, wij hebben de ruimte en stellen deze graag beschikbaar voor vrijwilligers. Dit doen wij omdat wij geloven in het idee: samen leven, samen zorgen, dát is de toekomst. We bouwen zes volwaardige huisjes met alle voorzieningen, inclusief zonnepanelen en een warmtepomp. De huurders kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van Laverhof, denk aan de grote tuin, maar ook de horeca of de wasserij.”

Van een kleine ontmoeting naar grote verbeteringen
De vrijwilligers leveren een bijdrage aan het welzijn van de bewoners van Laverhof. Stijn: “Denk hierbij aan begeleiden van ouderen bij dagactiviteiten of helpen bij het dagprogramma van woongroepen, maar ook bijvoorbeeld het samen onderhouden van de tuin. De leeftijd van de nieuwe bewoners is niet belangrijk, wel de motivatie om zorgzaam samen te leven en oog en aandacht te hebben voor elkaar. Uiteraard allemaal in goed overleg en waar nodig coachen we de huurders.’’ Klein beginnen komt niet voort uit voorzichtigheid, maar vanuit het standpunt dat dat de meest natuurlijke vorm van groei is. Stijn: “Een gemeenschap bouw je met kleine stapjes. Butterfly Effect staat voor de grote impact van een heleboel kleine dingen. Want vele kleine momenten van geluk leiden tot grote verbeteringen in de zorg.”

Meer sociale impact dankzij het Bossche Investeringsfonds
Onlangs werd bekend dat het Bossche Investeringsfonds investeert in de groei van Butterfly Effect, waarbij Abel Slippens, oud-topman van de Sligro als coach bijdraagt aan het opschalen van de onderneming. Stijn: “De samenwerking met het Bossche Investeringsfonds is gericht op de ontwikkeling van dertig gemeenschappen in de komende drie jaar. We verwachten dat de samenwerking met Laverhof ook andere zorgorganisaties zal inspireren om de beweging naar leefgemeenschappen te maken.” “We gaan nu in overleg met de gemeente en gaan er vanuit dat de huisjes eind volgend jaar bewoond zijn,” besluit Kees, “Daar maken we ons samen sterk voor!”

Het Bossche Investeringsfonds (BIF ) is een publiek-privaat fonds dat investeert in groeiende bedrijven in de regio Noordoost-Brabant. BIF is een uniek initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch en 6 ondernemers die hun kapitaal, kennis en netwerk inzetten voor lokale innovatieve ondernemingen. Het doel van het fonds is het creëren van economische groei en lokale werkgelegenheid. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor een investering kunnen zich aanmelden op www.bosscheinvesteringsfonds.nl. Inschrijven als vrijwilliger voor een van de woningen bij Laverhof kan via www.butterflyeffect.nl.

Foto
Vlnr:
Monique Janus, directeur zorg
Stijn van Kreij, directeur Butterfly Effect
Peter Verbraak, ambassadeur Butterfly Effect
Fred van der Heijden, directeur zorg
Berthe de Jong, raad van bestuur a.i.
Henri van Boxmeer, projectleider bij Laverhof
Marisa Netten, manager HRM
Gijs Matthijsse, manager controle, financiën en informatie (CFI)

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren