Open dag vernieuwd St. Barbara

Gepubliceerd op 15 mei 2017

Open dag vernieuwd St. Barbara

Voor Laverhof zijn het drukke jaren geweest in Wijbosch. Nu de grondige verbouwing en renovatie achter de rug is, is St. Barbara klaar voor de toekomst. Zaterdag 20 mei kan iedereen een kijkje komen nemen.

Het verpleeghuis is grondig onderhanden genomen. Achter het bestaande hoofdgebouw zijn de nieuwe woonvleugels Vijverhof en Parklaan verrezen. Teammanagers Marij de la Cousine en Hans Hooijmans en Lambèr van Asseldonk, voorzitter van de cliëntenraad van Laverhof, kijken terug op een intensieve periode.
Hans Hooijmans: “We hebben ruim drie jaar van bouwen en sjouwen achter de rug. Tijdens de werkzaamheden is iedereen hier blijven wonen en werken. Er is intern dus heel wat geschoven en verhuisd. Dat vereiste heel wat planning en vroeg het nodige aanpassingsvermogen van bewoners en personeel.  Maar het resultaat vergoedt alles.”

Hooijmans is teammanager van de woonvleugel Vijverhof die het eerst gereedkwam. Tweeënhalf jaar geleden namen 48 bewoners er hun intrek. Een jaar geleden werd ook de tweede vleugel, Parklaan, opgeleverd. Samen met 28 nieuwe bewoners verhuisde Marij de la Cousine, als nieuwe teammanager van Parklaan, van het Mgr. Bekkershuis naar Wijbosch. Ook in Parklaan zijn 48 bewoners gehuisvest. In St. Barbara wonen dementerende ouderen. Ouderen met een lichamelijke beperking wonen in het Mgr. Bekkershuis. Daar kunnen ook mensen tijdelijk wonen om te revalideren of een appartement huren.

Een speciale commissie waarin ook personeel en cliëntenraad vertegenwoordigd waren, heeft meegedacht over de verbouwing. “Er is bewust gekozen voor kleinschaligheid,” zegt cliëntenraadvoorzitter Lambèr van Asseldonk. “Elke vleugel telt zes groepen van acht bewoners met ieder hun eigen kamer. Iedere groep heeft een eigen huiskamer en keuken. Voorheen telde een woongroep tussen twaalf en achttien bewoners. Dat gaf meer drukte en daardoor onrust bij de bewoners. De sfeer is ook huiselijker.”
In de intieme sfeer van Parklaan en Vijverhof voelen de bewoners zich duidelijk op hun gemak, stellen De la Cousine en Hooijmans vast. Teams van woonzorgbegeleiders maken het leven zo aangenaam mogelijk, daarbij geholpen door de nieuwste technische snufjes waarmee de nieuwbouw is uitgerust. De la Cousine: “Met klimaatbeheersing, dynamische verlichting en tilliftsystemen in iedere kamer zijn we toekomstproof.”

Het voorheen meer gesloten verpleeghuis heeft een heel open karakter gekregen. De binnentuin met jonge aanplant grenst direct aan dorpshuis De Schakel en aan de basisschool en is openbaar toegankelijk. Leerlingen ondernemen regelmatig activiteiten met de bewoners. Vanuit de binnentuin kijk je door een glazen verbindingsgang, de Hoflaan, naar de belevingstuin tussen de twee nieuwe vleugels. In de beschermde omgeving van de belevingstuin hebben de bewoners alle bewegingsvrijheid.
De tuinaanleg is bijna klaar. Achter de belevingstuin zijn ook de paden en priëlen van het openbare park met dorpsmoestuin en dierenparkje onderhanden genomen.
Hooijmans, De la Cousine en Van Asseldonk zijn zeer tevreden over de verbouwing. “De afgelopen jaren waren heel druk, maar achteraf is alles goed verlopen. Nu breekt de tijd aan om op een prachtige locatie fijn te wonen en te werken.”

Op vrijdag 19 mei is de officiële opening voor genodigden. Op zaterdag 20 mei houdt St. Barbara open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Heeft u vragen? Een medewerker van het cliëntservicebureau is deze dag aanwezig.

Fotobijschrift:
Hans Hooijmans, Marij de la Cousine en Lambèr van Asseldonk in de openbare binnentuin met op de achtergrond de Hoflaan en Vijverhof
 

Agenda

Heeswijk

23 sep
Uurtje Klassiek
van 15:00 tot 16:00 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

24 sep
Carmaschoenen verkoop
van 14:00 tot 16:00 uur
Deken Baekerstraat 83

Het Retraitehuis

23 sep
Accordeonorkest met Oda Verhagen
van 15:00 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30