Sam; een dierbare ontmoeting!

Gepubliceerd op 13 november 2018

Sam; een dierbare ontmoeting!

Op 4 oktober is de jaarlijkse dierendag. Aanleiding om eens op bezoek te gaan bij Marleen van de Rijdt en haar hond Sam op Vijverhof. Het verbaast me hoe rustig Sam reageert als ik binnenkom.

Marleen: “Sam gaat al vanaf 8 weken mee naar St. Barbara. In het begin is dat best een gesjouw geweest. Om de twee uur liet ik hem uit, daarna mocht hij 15 minuten in de huiskamer rondlopen en vervolgens moest hij in de bench. Hij is nu een jaar en doordat hij hier is opgegroeid voelt hij zich heel vertrouwd. Natuurlijk heeft hij zijn dolle vijf minuten, maar over het algemeen is hij heel rustig.”

Ik geef hem een aai, hij snuffelt wat en vervolgens loopt hij wat rond. En hij kent zijn volk! Als meneer Oomen terugkomt van een activiteit loopt Sam enthousiast naar hem toe. Hij krijgt een knuffel en meneer Oomen speelt met hem. “De twee zijn ‘slaapmaatjes’. Als ik nachtdienst heb, slaapt Sam in zijn mand op de kamer van meneer”, vertelt Marleen.

“Sam voelt feilloos aan wie behoefte heeft aan zijn gezelschap. Laatst waren we hem kwijt. Hij was onder het bed gaan liggen van een bewoner in de laatste dagen van zijn leven en is daar een hele tijd blijven liggen. En als bewoners verdrietig zijn, zoekt hij met zijn snuit de hand en trekt zo de aandacht en biedt troost. Een klein momentje van geluk.”

Een keer per dag wordt Sam in de binnentuin uitgelaten. Er zijn onder de bewoners altijd wel  liefhebbers die graag even meegaan. Natuurlijk trekt dit bekijks van anderen. Ook zuster Hedwiga laat hem wel eens mee uit. Zij heeft een bijzondere band met Sam en vertelt lachend over hoe hij vorig jaar hard kwam aanlopen en in zijn enthousiasme de hele kersstal omver liep.

Als ik opmerk dat Sam er gezond uitziet, zegt Marleen dat ze hoopt dat dat nog even zo blijft. Hij pikt namelijk ook wel eens een advocaatje met slagroom mee. Zijn geluksmomentje!

  

Recht uit het hart, persoonlijke verhalen over corona

In het magazine 'Recht uit het hart', persoonlijke verhalen over corona uit de eerste periode van de coronacrisis.