Thuis blijft thuis met Laverhof

Gepubliceerd op 20 december 2016

Thuis blijft thuis met Laverhof

Iedereen wil graag zo lang als het kan in de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Wanneer dat niet meer helemaal lukt op eigen kracht, kan Laverhof de gewenste thuisondersteuning bieden. Zo kan ook mevrouw Van Heeswijk-van Veghel blijven wonen op de plek die haar het meest dierbaar is.

Mevrouw Van Heeswijk uit Schijndel woont in het huis waarin zij is geboren en opgegroeid. Met haar man keerde zij er terug nadat haar moeder in het verpleeghuis was opgenomen. Mevrouw Van Heeswijk is negentig. Haar man is inmiddels overleden, maar zij wil het liefst blijven wonen in het huis waar zij achtenzestig jaar heeft gewoond en dat gevuld is met dierbare herinneringen.

Hulp
Helemaal alleen redt zij het niet meer. Zij krijgt dagelijks aanloop van haar dochter Mariëlle die samen met de andere kinderen van mevrouw Van Heeswijk een aantal verzorgingstaken op zich heeft genomen. Daarnaast krijgt mevrouw Van Heeswijk elke week huishoudelijke hulp. Zij is er blij mee, net als dochter Mariëlle die op deze manier ontlast wordt als mantelzorger. “Het is prettig om samen de zorg te doen. Daarnaast vind ik het fijn dat ook iemand anders een oogje in het zeil houdt. Ik zie mijn moeder dagelijks. Misschien ontgaan mij dingen die haar wel opvallen. Het is fijn om dat samen te kunnen bespreken zodat we, indien nodig, aan de bel kunnen trekken.”

Mevrouw Van Heeswijk kreeg na een zogenaamd keukentafelgesprek ondersteuning vanuit de Wmo. Een wijkverpleegkundige bekeek samen met haar en de kinderen welke hulp nodig was. “We werken bij Laverhof in iedere wijk met wijkverpleegkundigen en vaste teams zorg en huishouding. Op die manier zijn cliënten goed in beeld,” zegt Bianca Verkuijlen, teammanager Ondersteuning Thuis Schijndel. “Daarbij kijken we ook naar het netwerk om de cliënt heen. Hoe ziet hun leven er nu uit en hoe kan Laverhof nu en in de toekomst ondersteunen”, aldus Yolanda Verstegen, teammanager Ondersteuning Thuis Heeswijk.

Dochter Mariëlle is tevreden over de samenwerking. “Bij vragen kan ik meteen terecht, de lijntjes zijn kort. Toen ik laatst op vakantie zou gaan, heeft de huishoudelijke hulp die week haar dienstrooster aangepast, zodat zij wat vaker bij ons moeder langs kon gaan. Dat stelde mij gerust.”

Ook voor mevrouw Van Heeswijk is de huishoudelijke hulp een welkome bezoeker. “Niet alleen om te helpen. Ik vind het ook gezellig om samen te buurten.”

Binnenkort krijgt mevrouw Van Heeswijk nieuwe buren. Mariëlle trekt met haar gezin in de andere helft van de boerderij. Er wordt al volop verbouwd. “Ik heb altijd gezegd dat ik hier graag wil blijven. Met mijn dochter naast me moet dat lukken.”

Agenda

Heeswijk

26 jun
Kamerkoor Micanto
van 19:30 tot 21:15 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

23 jun
Wandeltocht door Wijbosch
van 14:00 tot 16:00 uur
St. Barbara

Het Retraitehuis

19 jul
Kermisplein XL
van 14:30 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30