Zorg thuis doe je samen!

Gepubliceerd op 21 december 2017

Alleen verpleging en/of persoonlijke verzorging thuis inzetten, is meestal niet voldoende. Dat zien de twee wijkverpleegkundigen van Laverhof Joyce van Boxtel (locatie Schijndel) en Anita van der Heijden (locatie Heeswijk-Dinther) maar al te vaak bij mensen die Ondersteuning Thuis aanvragen. “Als we mensen thuis bezoeken en in gesprek gaan, krijgen we meer inzicht in de situatie. Goed naar de cliënt kijken en dan naar de hele mens en omgeving. Gespitst luisteren: misschien is de vraag die achter de hulpvraag verstopt zit, wel veel belangrijker. Pas als er een totaalbeeld is, kunnen we ‘samen’ kijken wat iemand echt nodig heeft.”

Dat ‘samen’ behoeft wel wat uitleg. “De veranderslag in ‘het denken over zorg’ is niet alleen voor de samenleving groot, maar ook voor ons als verzorgend en  verplegend personeel en de huishoudelijk medewerkers. We zorgen nu meer vanuit de visie: zorgen dát …. het goed gaat met een cliënt. Vroeger was het vooral zorgen vóór de cliënt. In het zorgen dát, is niet alleen samenwerking met andere zorg- en welzijnsdisciplines nodig, maar ook familie en mantelzorgers staan midden in dat zorgveld.

Het omdenken in de zorg is vooral kijken naar wat iemand zélf kan! Dit met de cliënt en betrokkenen (familie/mantelzorgers) samen te inventariseren. Vervolgens met elkaar besluiten hoe we samen kwaliteit van leven kunnen behouden of misschien nog wel kunnen verbeteren. Dat bevordert zelfredzaamheid enorm. Zelfredzaamheid is belangrijk om veilig thuis te kunnen blijven wonen. Om zomaar een voorbeeld te noemen: dat betekent heel praktisch – als iemand zich (met heel veel moeite misschien) nog zelf kan wassen onder de douche – we dat ook zelf láten doen. En als het afdrogen niet lukt helpen we natuurlijk!”

Mensen zijn het liefst thuis
Om thuis goed voor iemand te zorgen is zelfredzaamheid nodig, maar ook een goed sociaal netwerk van familie en vrienden/mantelzorgers om de zorgvrager heen. Ondersteuning Thuis van Laverhof vult aan waar nodig. Zo wordt een thuissituatie gecreëerd waar zorg en welzijn goed geregeld zijn. Sámen lukt dat ook! “Ondersteuning Thuis is in al haar facetten een mooi werkgebied. We zorgen er vanuit ons hart, samen met andere zorg- en welzijnscollega’s, graag voor dat onze medemens veilig thuis kan blijven wonen.

Het werken in een fijn en betrokken team, waar je kennis kunt delen is belangrijk. Vanuit de praktijk ervaringen delen met elkaar, is groeien met elkaar, want van elkaar leer je enorm veel. De aanvragen voor Ondersteuning Thuis groeien en ons team behoeft versterking. Als je voelt dat jouw hart ook warm klopt om mensen thuis te ondersteunen en je een fijne werkomgeving waardevol vindt, informeer dan eens naar de mogelijkheden om bij Laverhof te komen werken,” besluiten de dames.

Agenda

Heeswijk

16 dec
Uurtje Klassiek
van 15:00 tot 16:00 uur
Zijlstraat 1

Schijndel

20 dec
Kerst inn middag
van 14:00 tot 16:30 uur
Deken Baekerstraat 83

Het Retraitehuis

31 dec
Afsluiting van het oude jaar.
van 15:00 tot 16:00 uur
Volkelseweg 30