Psychogeriatrische zorg

Zorg voor mensen met dementie
Deskundige medewerkers van Laverhof verlenen naast begeleiding en ondersteuning belevingsgerichte zorg  aan cliënten met geheugenproblemen. Door de achteruitgang in het geheugen verliezen dementerenden de greep op het hier-en-nu, wat gevoelens van angst en onzekerheid met zich meebrengt.

Activiteiten
Ook het activiteitenaanbod op de afdeling is hierop gericht. Samen koffie drinken, samen eten en de krant lezen; het zijn eenvoudige activiteiten die de basis vormen voor een vertrouwde omgeving waarin de cliënt zich thuis kan voelen. Natuurlijk wordt er ook ingespeeld op de persoonlijke wensen en behoeften van de cliënt.

Prikkeling van de zintuigen
Als dementerenden in de laatste stadia van dementie komen, wordt contact krijgen moeilijk. Belangrijk is dan om toch in contact te blijven met de cliënt door het stimuleren van de zintuigen: geluid, licht, reuk en tast. Dit bevordert prettige gevoelens en vermindert de angst. Ook door het gebruik van kleuren, licht, materialen en geuren op de afdeling wordt een prettige sfeer geschapen, waarin de cliënt zich thuis kan voelen.

MiMakker
Een miMakker is een maatje voor mensen met dementie. De miMakkers worden hiervoor speciaal opgeleid door de stichting miMakkus (www.mimakkus.nl). Een miMakker gebruikt minimale schmink, heeft een rode neus en draagt aansprekende kleding. In het spel van de miMakker draait alles om lichaamstaal, gevoel en contact met de bewoner van ‘hart tot hart’. De bewoner bepaalt wat er gebeurt en de miMakker volgt. Er wordt weinig tot niet gesproken. Ogen gaan open, een lach op het gezicht, een spontaan dansje op de gang: elke reactie is een cadeautje. De hulpmiddelen in de koffer van de miMakker kunnen daarbij helpen: van muziekdoosjes tot sjaals, van een bellenblaas tot mooie linten.

De aanwezigheid van miMakkers op de afdeling brengt vreugde en rust bij de cliënten, verzorgers en familieleden en laat zien dat er ook dan nog contact mogelijk is.

Cliëntservicebureau

Bij het cliëntservicebureau kunt u terecht met uw vragen over wonen bij Laverhof.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren