Anna Hospice bestaat vijf jaar

Gepubliceerd op 02 januari 2024

Anna Hospice bestaat vijf jaar

‘We hebben verdriet gehad, maar ook veel gelachen’

WIJBOSCH – Weinig mensen praten er graag over, maar voor iedereen nadert ooit het einde. Als we het allemaal voor het kiezen hadden, zouden de meesten van ons het liefst thuis sterven, omringd door dierbaren. Maar soms kan dat niet, al is het maar omdat de omgeving niet de benodigde zorg kan leveren. Anna Hospice in Wijbosch, dat vijf jaar bestaat, kan in zo’n situatie uitkomst bieden. “Het was moeilijk om ons mam hierheen te brengen. Maar ze heeft hier een hele mooie tijd gehad. Dit was wat ze wilde”, zegt Joyce Schevers over de laatste weken van ‘ons mam’.

Anna Hospice biedt tegenwoordig plek aan vijf gasten. Mensen die achttien jaar of ouder zijn, ongeneeslijk ziek zijn en een levensverwachting hebben van minder dan drie maanden. Aan hen wil het hospice zorg bieden in een omgeving die zoveel mogelijk op het leven thuis lijkt. En dat voor mensen van elke achtergrond.

We willen dat de gasten zich thuis voelen
In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat iedereen altijd bezoek mag ontvangen. Alleen in uitzonderlijke situaties moeten er afspraken worden gemaakt. Zoals die keer dat er iemand met een hele grote familie werd bediend, we proberen het bezoek dan iets te verdelen om de rust zoveel mogelijk te bewaken in Anna Hospice. Toen kon het gezelschap terecht in de stilteruimte van het naastgelegen Annahof. “We willen dat zowel onze gasten als de familie zich hier thuis voelen. Maar dan zonder de zorgen”, zegt Annita Snijders, een van de verzorgenden van het hospice.

En dat is precies wat Joyce afgelopen september heeft ervaren. “Thuis kon ons mam niet meer alleen zijn. Ze kon niet meer lopen. Als ik niet bij haar was, had ik geen rust. Toen ze hier was viel er heel veel van me af, ik wist dat ze goed verzorgd werd. Natuurlijk hebben we verdriet gehad in haar laatste drie weken hier, maar er is ook veel gelachen. We hebben er mooie herinneringen aan”, zegt ze ook namens andere familieleden. Ze denkt bijvoorbeeld aan die dag dat er met de hele familie Chinees werd gegeten in de huiskamer van het hospice.

“Als het even kan, proberen we de wensen van gasten mogelijk te maken”, legt Annita uit. Zo’n etentje bijvoorbeeld, maar ook als een gast behoefte heeft aan een ijsje of een wandelingetje wordt daarvoor gezorgd. Dat kan, mede dankzij onze zeer betrokken vrijwilligers. Het is een van de redenen waarom ze in een hospice wil werken. “In de laatste dagen van het leven maken we veel tijd voor onze gasten. Al is het natuurlijk als alle kamers bezet zijn ook wel eens rennen en vliegen.”

Meer informatie
Wanneer een opname in het hospice gewenst is, kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met het cliëntservicebureau van Laverhof, tel. 073 - 544 33 33. In Anna Hospice werkt een professioneel team, dat wordt ondersteund door een essentieel team van vrijwilligers. Lijkt het je wat om als vrijwilliger bijvoorbeeld activiteiten met de gasten te begeleiden of voor ze te koken? Stuur een berichtje naar Tamara Aerts, verpleegkundige palliatieve zorg, e-mail tamara.aerts@laverhof.nl en zij neemt contact met je op.

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren