Laverhof zet leefcirkels in; meer vrijheid voor mensen met dementie

Gepubliceerd op 18 december 2023

Laverhof zet leefcirkels in; meer vrijheid voor mensen met dementie

Laverhof biedt menswaardige zorg aan ouderen en kwetsbare mensen. Dat doen we respectvol en met aandacht, samen met familie, vrienden en vrijwilligers. We weten hoe ouderen en kwetsbare mensen ondersteund kunnen worden zodat zij zoveel mogelijk zelfstandig vorm kunnen geven aan hun leven. Als onderdeel van de gemeenschap. Laverhof blijft steeds zien wat wél kan. Dankzij de inzet van techniek, kan er steeds meer. Zo kunnen mensen met dementie die op een gesloten afdeling wonen meer vrijheid krijgen door de inzet van leefcirkels. Laverhof is momenteel bezig met de voorbereidingen. We starten 30 januari 2024 met deze nieuwe zorgtechnologie.

Leefcirkels
De afgelopen maanden zijn we gestart met de voorbereidingen van leefcirkels op locatie St. Barbara in Wijbosch. Een ‘leefcirkel’ kan worden gezien als een zone in een gebouw (of daarbuiten) waar iemand zich naar alle vrijheid kan bewegen. Een bewoner draagt een polsbandje bij zich, die zijn of haar bewegingsruimte ‘op maat’ inregelt. Sommige deuren gaan voor de bewoner open, andere deuren blijven dicht. Zo kunnen bewoners zelf bepalen of ze een rondje gaan lopen op locatie en zorgen wij voor de mogelijkheid om dit op een verantwoorde manier te doen.

Vrijheid en veiligheid
Laverhof maakt een continue afweging tussen vrijheid, veiligheid, welzijn en zorg. In gesprek met bewoners, familie en onze behandelaren proberen we daar zo goed mogelijk invulling aan te geven. We geven iedereen maximale bewegingsvrijheid, waarbij we altijd eerdergenoemde afweging maken. Bijvoorbeeld bij bewoners die nog goed ter been zijn. Onderzoek laat zien dat deze zorgtechnologie merkbaar onrust vermindert en zorgt voor meer lichaamsbeweging.

Eigen regie en zelfredzaamheid
Laverhof gelooft in de eigen regie en zelfredzaamheid van de bewoners, als onderdeel van de gemeenschap waarin zij (altijd) gewoond hebben. Het is daarom fijn voor mensen met dementie om vanuit onze zorglocatie weer ‘gewoon’ het dorp in te kunnen lopen of ergens boodschappen te doen. Als het nodig is zullen zij een GPS-systeem dragen, zodat altijd te achterhalen is waar bewoners zijn.

Samen leven, samen zorgen
Wij vragen hierbij de gemeenschap om een oogje in het zeil te houden. Om even een kort gesprek aan te gaan met iemand die de weg toch niet meer weet en een handje te helpen als dat nodig is. Daar zijn wij en de bewoners erg mee geholpen. Samen leven, is ook samen zorgen.

Als u het gevoel hebt dat het toch niet goed gaat of dat deze bewoner hulp nodig heeft belt u dan naar de receptie van St. Barbara – Laverhof tel. 073-5443300.

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren