Omzien naar elkaar in Fioretti; wonen met zorg in een hechte gemeenschap

Gepubliceerd op 05 april 2024

Omzien naar elkaar in Fioretti; wonen met zorg in een hechte gemeenschap

Omzien naar elkaar, zodat iedereen wordt gezien. Niet voor niets is ‘Samen leven, samen zorgen’ het motto van het 36 huurappartementen en studio’s tellende Fioretti in het Kloosterkwartier van Veghel. De bedoeling is dat er een hechte gemeenschap ontstaat in de geest van de zusters Franciscanessen. Zorgorganisatie Laverhof werkt al langer volgens het concept, zoals in Het Retraitehuis in Uden met Amarel; een leefgemeenschap waarbij zorg en aandacht voor elkaar vanzelfsprekend is. 

Laverhof is de zorgverlener die straks aan de slag gaat in Fioretti. Vrijwel alles wat nu thuis mogelijk is, kan ook in het nieuwe complex: van lichte zorg tot het VPT (Volledig Pakket Thuis), waarmee mensen met een langdurige zorgindicatie zo lang als dat mogelijk is thuis kunnen blijven wonen. Ook de selectie van mensen die er komen wonen is in handen van Laverhof: verhuurmakelaar Josée van Boxmeer en wijkverpleegkundige Bianca van Osch voeren de gesprekken.

“We zoeken straks een goede balans tussen bewoners die wat lichtere en wat zwaardere zorg nodig hebben”, licht Bianca toe. Dat betekent dat mensen wel aan kunnen geven dat ze in Fioretti willen wonen, maar dat Bianca en Josée eerst kijken of iemand op dat moment past.

Vooraf gaan de twee in gesprek met belangstellenden. Daarbij willen ze niet alleen naar boven halen wat de zorgbehoefte van iemand is en hoe hun netwerk eruit ziet, maar ook wat de talenten van iemand zijn. Want dat bewoners die wat minder zorg nodig hebben anderen bij kunnen staan door bijvoorbeeld een boodschap te doen is duidelijk. Maar ook een bewoner die fysiek niet meer zo sterk is, kan heel wat aan een gemeenschap toe te voegen hebben. “Iemand die graag leest, zou een leesclubje op kunnen richten”, denkt Bianca. Oudere mensen hebben ook vaak verhalen te vertellen, waar anderen inspiratie uit kunnen halen.

Omdat bijna alle vormen van zorg in Fioretti mogelijk zijn, kan er veel. Van Boxmeer voerde bijvoorbeeld onlangs een gesprek met een echtpaar, waarvan een van de partners dementerend was. “In deze vorm kunnen de mensen dus bij elkaar blijven wonen”, weet de verhuurmakelaar. Waarbij overigens wel geldt: zo lang het gaat. De veiligheid mag nooit in het geding komen.

Fioretti geeft als het ware een kijkje in de zorg van de toekomst. Want ja, het is zo dat als bewoners en hun netwerken voor elkaar zorgen waar dat kan, de professionele zorg toegankelijk blijft voor de mensen die deze echt nodi hebben. Maar belangrijker nog is dat mensen die gezien worden en hun verhaal kunnen vertellen zich beter voelen en gezonder blijven. Ook daarom zijn er gezamenlijke activiteiten in het complex. “Dat hoeft niet altijd moeilijk te zijn, een dagelijks koffiemomentje is bijvoorbeeld al heel nuttig.”

Ook de zestien nog overgebleven zusters Franciscanessen gaan in het complex wonen. Ze hebben zelf de keuze kunnen maken voor een studio of appartement en wonen verspreid over het complex.

Waar de bedoeling is dat er straks een gemeenschap op Fioretti-niveau ontstaat, is dat ook het plan voor de hele wijk ‘Kloosterkwartier’. Want ook daar komt een mix van verschillende bewoners en woontypen en er is samenwerking met onderwijs en het bedrijfsleven. “Om een goede samenwerking te bereiken is er een leefgemeenschapscoach”, vertelt Yvonne van Geffen namens de zusters. Ook hier is balans belangrijk. Zorgen dat iedereen gezien wordt is nodig, maar het moet tegelijkertijd niet te bemoeierig worden.

Fioretti telt straks 36 nagelnieuwe en moderne appartementen/studio’s. Een studio is 50 vierkante meter groot, de appartementen tellen 70 tot 80 vierkante meter. De prijzen zijn vanaf 1100 euro kale huur per maand, dus exclusief water en elektriciteit en servicekosten. Alle huurders van Kloosterkwartier betalen bovendien een kleine ‘Leefgoed’-bijdrage,

Open dag
Belangstelling? Op www.fiorettiwonen.nl vindt u meer over het complex. U kunt ook contact opnemen met Josée van Boxmeer: telefoon 0413 - 33 75 00, e-mail fioretti@laverhof.nl.
Op 20 april van 10 tot 15.00 uur is er voor belangstellenden de mogelijkheid om te komen kijken tijdens de open dag. Graag vooraf aanmelden via www.fiorettiwonen.nl.

Foto: vlnr verhuurmakelaar Josée van Boxmeer en wijkverpleegkundige Bianca van Osch

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren