Ouder worden zoals je zelf wilt? Daar moet je nu al werk van maken!

Gepubliceerd op 03 juli 2024

Ouder worden zoals je zelf wilt? Daar moet je nu al werk van maken!

Hoe wil jij oud worden? Wat maakt je gelukkig? En wat vind je belangrijk? Nu al nadenken over deze vragen is belangrijk. Je kunt dan heel gericht en praktisch werk maken van een ‘fijne, oude dag’. Dat is ook de reden dat Laverhof zich aansluit bij de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’, die ook op tv te zien is.

“Best lastig om nu al na te denken over hoe je oud wilt worden”, geven Ron Hendriks (Beleidsadviseur Zorginnovatie) en Yolanda Verstegen (Teammanager Ondersteuning Thuis) toe. “Maar het is belangrijk om nu al praktische stappen te zetten om zo zelfstandig mogelijk ouder te worden op een manier die je zelf wilt.” Daarmee maken Ron en Yolanda een belangrijk punt. Veel mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten. “Bij Laverhof bespreken we al langer wat iemand belangrijk vindt en waar hij of zij blij van wordt”, legt Yolanda uit. “Samen bekijken we hoe we dat mogelijk kunnen maken. En dan gaat het ook écht om samen. Want dat is glashelder: we zullen samen met familie, vrienden en buurtgenoten moeten gaan omzien naar onze medemens.”

Zelf aan het roer
“Bij Laverhof kijken we vooral naar de doelen en wensen die iemand heeft”, vertelt Ron. “Onze deskundigen, zoals een wijkverpleegkundige, ergo- en fysiotherapeut, kunnen helpen om die doelen mogelijk te maken. Wil iemand zelf boodschappen blijven doen? Dan kijken we wat daar voor nodig is. De oplossing hangt af van de situatie. De ene persoon zal een rollator nodig hebben, een ander zal misschien geholpen willen worden met douchen om zo genoeg energie over te houden voor de boodschappen. En iemand anders wil graag dat een buurvrouw of familielid mee naar de winkel gaat. We kijken dus altijd hoe we praktisch en slim iemand kunnen ondersteunen. Dat is altijd maatwerk.”

Vooruit denken
Yolanda benadrukt dat het voor iedereen slim is om nu al na te denken over je eigen oude dag, ook al lijkt die verder weg. “Je kunt nu al overwegen hoe je wilt wonen en leven als je ouder bent en wat daarvoor nodig zou zijn. Zo kun je doelgericht naar mogelijkheden kijken.” Ron vult aan: “Er zijn zoveel handigheidjes die ondersteunen bij zelfstandig ouder te worden. Soms gebruik je die al, gewoon omdat ze gemakkelijk zijn. Denk aan een robotstofzuiger, sensorlampen, de videodeurbel, trapblokjes of een app om je verwarming aan te sturen. Bij Laverhof ontwikkelen we momenteel een overzicht van zulke praktische hulpmiddelen. Zo kunnen medewerkers deze kennis delen met cliënten en dragen ze heel praktisch bij aan de zelfstandigheid en regie van cliënten.”

Kijk voor de campagne op www.praatvandaagovermorgen.nl

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren