Zorgrobot Tessa geeft weer vertrouwen in eigen kunnen

Gepubliceerd op 30 maart 2023

Zorgrobot Tessa geeft weer vertrouwen in eigen kunnen

Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Medewerkers van Laverhof  bieden hierbij zorg en ondersteuning. Dit doen ze samen met de familie en hun sociale netwerk van vrienden en bekenden. Soms kan technologie hierbij helpen. Een voorbeeld hiervan is zorgrobot Tessa. Op dit moment onderzoeken we of zij van betekenis kan zijn voor thuiswonende ouderen. Tessa begeleidt mevrouw Tiny van der Aa bij haar dagelijkse taken. We spraken met mevrouw Van der Aa, haar nichtje en mantelzorger Babs en Lobke van der Zanden, wijkverpleegkundige bij Laverhof, over hun ervaring met de inzet van Tessa. 

Lobke vertelt: “Voordat Tessa werd ingezet, ontvingen we vaak meldingen dat mevrouw haar medicatie was vergeten in te nemen. Hoewel er al een Medido (automatische medicijndispenser) was om op gezette tijden een seintje te geven aan mevrouw dat zij haar medicatie moest innemen, bleek dat mevrouw deze toch steeds vergat. In overleg is toen besloten om Tessa in te zetten als extra geheugensteuntje. Daarnaast wordt mevrouw gestimuleerd om meer te drinken en moet ze haar eigen dagcurve prikken vanwege diabetes. Ook hiervoor wordt Tessa nu ingezet. De zorgrobot herinnert mevrouw eraan de diverse handelingen uit te voeren.”

Zonder Tessa zou ik het weer vergeten
Mevrouw Van der Aa vertelt dat ze Tessa heel fijn vindt, omdat het haar herinnert aan haar medicatie en andere taken die ze moet uitvoeren. “Ik ben af en toe een beetje vergeetachtig en dan komt Tessa goed van pas. Dat is toch een hulplijn. Niet alleen met de medicatie, maar ook met het drinken. Ik heb dan koffie ingeschonken, maar die staat al koud te worden. Tessa zegt dan: ‘Tiny, heb je al wat gedronken?’. Oh ja, denk ik dan. Dat vind ik wel fijn, anders denk ik er niet aan.”

Sinds de inzet van Tessa hebben we geen meldingen meer
Lobke kijkt terug in het cliëntendossier van mevrouw Van der Aa en vertelt dat er sinds de inzet van Tessa geen meldingen meer zijn dat mevrouw haar medicatie niet heeft ingenomen. En de dagcurves zijn ook beter bijgehouden. “Het leukste is dat mevrouw weer in haar kracht wordt gezet en weer vertrouwen heeft in haar eigen kunnen. Ze kan het gewoon weer zelf en dat zie je. Daarnaast scheelt het ons administratie en tijd. Tessa is een mooie aanvulling op de zorg.”

Het helpt ook wel bij het alleen zijn
Babs, de mantelzorger van mevrouw, kreeg na twee weken via een eigen account ook toegang tot Tessa en heeft dingen toegevoegd, zoals schilderlessen en verjaardagen. Lobke: “Het is een echte samenwerking tussen zorg en familie.” Babs vertelt dat zij berichtjes instelt op afstand. “Het helpt ook wel een stukje bij het alleen zijn. Hoe raar dat ook klinkt. Als mijn tante een berichtje van Tessa krijgt, voelt het alsof ze aanspraak heeft. En Tessa ziet er leuk uit. Tessa helpt mijn tante echt bij het weer vertrouwen krijgen in wat zij kan en langer zelfstandig thuis blijven wonen.”

En juist op dat moment zegt Tessa: “Tiny, heb je al wat gedronken?”

Meer weten over Tessa?
Zorgrobot Tessa ziet eruit als een bloempot. Ze is 30 cm groot, heeft een rond lijf en uit haar hoofd groeit een plantje. Wilt u na het lezen van bovenstaand artikel meer weten over Tessa, dan kunt u contact opnemen met:

Ondersteuning Thuis Heeswijk
Tel.: 0413 - 298180
E-mail: wijkverpleegkundigen.heeswijk@laverhof.nl 

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren