Nieuwe mogelijkheid zorg op maat Laverhof

Gepubliceerd op 19 september 2023

Nieuwe mogelijkheid zorg op maat Laverhof

Langer zelfstandig thuis wonen dankzij Volledig Pakket Thuis

Veel mensen willen tegenwoordig zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En dat betekent dat we in geval van een aandoening zorg aan huis nodig hebben. Sinds kort levert Laverhof het Volledig Pakket Thuis (VPT). Dit biedt dezelfde soort zorg en ondersteuning als die in het verpleeghuis wordt gegeven, maar dan in de situatie dat cliënten thuis (blijven) wonen. Daarmee is het mogelijk om extra zorg thuis te krijgen, waardoor ook mantelzorgers ontlast worden, het daardoor langer vol kunnen houden en de cliënt dus langer thuis kan blijven wonen.

Mensen die met dementie of een andere langdurige aandoening zorg aan huis krijgen, zijn aangewezen op de Wet Langdurige Zorg. “Maar met het Volledig Pakket Thuis is een andere manier van verzilvering mogelijk. Het belangrijkste is dat we met VPT meer mogelijkheden hebben om zorg en ondersteuning ‘op maat’ te bieden, zodat we zorg in kunnen zetten die aansluit bij de behoefte van de cliënt”, leggen wijkverpleegkundigen Lobke van der Zanden en Bianca van Osch uit. “Daardoor kan verhuizen naar een verpleeghuis langer uitgesteld worden of zelfs helemaal worden voorkomen.” En dat klinkt veel cliënten als muziek in de oren. Tenslotte blijven ze graag langer thuis, in een vertrouwde en veilige omgeving. Bovendien is verhuizen naar een verpleeghuis tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend.

Kom je in aanmerking voor het pakket, dan komt de regie voor de zorg bij Laverhof te liggen. In overleg met de cliënt en zijn netwerk wordt bepaald welke vormen van zorg het nuttigst zijn. Dat kan bijvoorbeeld meer dagbesteding zijn, of wekelijks enkele dagdelen een bezoek aan een zorgboerderij. Ook een maaltijd- en wasvergoeding zijn onderdeel van het pakket. Een alarmknop, waarmee 24 uur per dag de zorg is op te roepen, maakt er sowieso deel van uit. “Maar het is altijd maatwerk”, weet Lobke, “waarbij we ook een duidelijk doel voor ogen moeten hebben.”

Zo’n doel kan bijvoorbeeld het ontlasten van een mantelzorger zijn. Want als die een aantal dagdelen tijd voor zichzelf krijgt, kan die het langer volhouden. En dan is dat winst voor iedereen.

In principe wordt die zorg verleend door personeel van Laverhof. Maar heeft u al zorg van een andere organisatie en wilt u die graag houden, dan probeert Laverhof daar afspraken mee te maken. Echter de voorkeur gaat uit naar alles onder één dak. 

Op andere plekken wordt al gewerkt met een dergelijk zorgpakket. “Daar zie je dat de resultaten erg goed zijn”, aldus Bianca. 

Voorwaarde om voor dit pakket in aanmerking te komen is wel dat de cliënt geen directe wens heeft om naar een verpleeghuis te verhuizen, maar inderdaad het liefst zo lang mogelijk thuis blijft. Gaandeweg kan de situatie natuurlijk veranderen. De mantelzorg kan het uiteindelijk niet meer aan, of de veiligheid komt in het geding. In zo’n geval wordt tijdig ingegrepen en komt mogelijke verhuizing naar een verpleeghuis alsnog in beeld.

Voor vragen over het Volledig Pakket Thuis kunt u terecht bij de wijkverpleegkundige of, voor mensen met dementie, bij de casemanager. Of bel met Ondersteuning Thuis van Laverhof: 0413 - 29 81 80 (Heeswijk en Uden) of 073 - 544 32 64 (Schijndel).

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren