Werken in de nachtzorg leuker dan je misschien denkt

Gepubliceerd op 11 april 2023

Werken in de nachtzorg leuker dan je misschien denkt

‘De nacht vliegt voorbij’

Ja, je moet er tegen kunnen. Maar als je in staat bent om overdag te slapen, dan is het draaien van nachtdiensten bij Laverhof echt een droombaan. Dat vindt althans Elian Zonnenberg, een van de mensen die al jaren de nachtdiensten draait in het Udense Retraitehuis. Laverhof zoekt nog collega’s voor haar en op de andere locaties.

Elian begon haar carrière bij Laverhof gewoon overdag. “Maar op een gegeven moment kwam het privé beter uit om ’s nachts te werken, dus ben ik dat gaan doen. Die reden is weggevallen, maar ik ben gebleven. Want als je een goed team hebt, vliegt de nacht voorbij.”

Wie een nachtdienst draait, begint om kwart voor 11 ‘s avonds. Rond zevenen de volgende ochtend zit je dienst erop. “’s Nachts is het vaak wat rustiger. Personeel met andere specialismen komt alleen als we contact zoeken, bijvoorbeeld als er iemand onverwacht ziek wordt of valt”, weet Elian. “Ons doel is vooral om ervoor te zorgen dat de mensen hun rust hebben. Fysiek is de nachtdienst bovendien wat minder zwaar.”

Dat wil overigens bepaald niet zeggen dat het saai is. Er kunnen altijd verrassingen voorkomen en dan moet je er wel staan. In Het Retraitehuis zijn er twee mensen die nachtdiensten draaien. “Omdat het wat minder hectisch is, heb je wat meer contact met je collega. Als je het samen goed kunt vinden en je ondersteunt elkaar, zijn het hele fijne diensten.”

De twee verzorgen elk zo’n 25 bewoners. Elian is vooral van de psychogeriatrische zorg, haar collega van de somatiek. Waar nodig ondersteunen ze elkaar. “25 mensen lijkt misschien veel, maar het is goed te doen”, heeft ze ervaren. “Je staat er bovendien niet alleen voor. We hebben altijd extra mensen achter de hand.” Zo is er een verpleegkundige die ‘s nachts werkt voor meerdere Laverhof-vestigingen, maar op rustiger momenten wel af en toe op bezoek komt. “Zodat je weet wie je aan de lijn hebt als er iets gebeurt.” Op grotere afdelingen bij andere locaties zijn er bovendien ‘zwervers’, personeelsleden die daar bijspringen waar het nodig is.

Want het is lastig te voorspellen hoe een nachtdienst verloopt. “Oudere mensen hebben wat minder slaap nodig, ze staan vaak vroeg op”, aldus Elian. “Bovendien, afhankelijk van het stadium waarin onze bewoners zijn in hun dementie, gaan mensen soms midden in de nacht naar de huiskamer. Dan kan het ineens toch druk worden. Maar het leidt ook tot mooie gesprekken met bewoners. Dat gaat met periodes, momenteel zitten we bij ons in een rustige fase.”

Nog een voordeel van specifiek deze diensten: het team maakt zelf zijn roosters. “Dus ik kan aan het begin van het jaar al aangeven wanneer ik vrij wil hebben, zonder dat het me uren kost. Dat is altijd wel te regelen.”

Ben jij een verzorgende en lijkt het je leuk nachtdiensten te draaien bij Laverhof? Kijk dan eens op werkenbijlaverhof.nl. Daar vind je ook alle andere vacatures.

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren